Iedereen rijdt te hard op Bilthovense Bilderdijklaan

  • de Bilt

De meisjes hielden rode en groene borden omhoog als respectievelijk te hard of de juiste snelheid werd gereden. In plaats van bekeuringen deelde de politie kaarten van Veilig Verkeer Nederland uit.
Het harde rijden op de Bilderdijklaan is buurtbewoners al langer een doorn in het oog. Bewoner Rick Groeneweg initieerde daarom een snelheidscontrole van de Biltse politie, nadat die op Twitter repte over een verkeersactie in De Bilt. Hij reageerde met de vraag of ze ook een keer een actie wilden houden op de Bilderdijklaan. En zo trok wijkagent Ralph met collega’s Ronald en Eddy gewapend met een laserpistool naar de Bilderdijklaan. Afspraak was dat het bonnenboekje in de jaszak bleef.

De actie is vooral ludiek bedoeld. Nomi, de vijfjarige dochter van Groeneweg, mag een groen bord omhoog doen als de politie meet dat een auto keurig 30 kilometer per uur heeft gereden. Maar Nomi hoeft bijna niet in actie te komen. Haar vriendin Michelle heeft echter bijna lamme armen van het omhooghouden van het rode bord. Twintig keer mag ze in actie komen. ,,Niet goed’’, moppert Nomi. ,,Ze rijden allemaal te hard.’’
Wijkagent Ralph kan de conclusie van Nomi alleen maar bevestigen. ,,De helft van de automobilisten die we hebben staande gehouden, komt ook nog eens uit de wijk. Ze hebben gewoon niet door dat ze te hard rijden en reageren schuldbewust. We hebben ze allemaal een kaart gegeven van Veilig Verkeer Nederland, waarin nog eens wordt uitgelegd dat de wijk een 30km-zone is. We hebben geen bekeuringen uitgedeeld. Het is een burgerinitiatief dat we vooral ondersteunen. Een burger mag nou eenmaal geen auto staande houden. Wij wel.’’ De zak pepermuntjes die de agenten bij zich hadden om uit te delen aan mensen die zich keurig aan de snelheid hielden, bleef deze middag dicht.