‘Gele hesjes’ vragen in Apeldoorn op ludieke wijze aandacht voor snelheid

  • Apeldoorn

‘Gele hesjes’ vragen in Apeldoorn op ludieke wijze aandacht voor snelheid

Gele hesjes in Zuidbroek. Nee, er is geen sprake van volksoproer in Apeldoornse nieuwste woonwijk. Het zijn onschuldige kinderen die zich deze dinsdagmorgen in de fluorescerende overgooiers hebben gehuld. Vanwege hun eigen veiligheid is dat logisch. Toch is het ergens ook wel jammer. Nu vallen de bovenbouwleerlingen van basisschool Diamant Het Rooster op, terwijl dat eigenlijk niet moet.

Speels

Ze meten namelijk de snelheid voor hun school. Meest ideaal is natuurlijk om dat ongezien te doen. Volgens Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland moeten we er echter niet al te zwaar aan tillen. De ochtend is vooral bedoeld om de kinderen op een speelse manier met dit thema bezig te laten zijn. 

Al dient het indirect misschien ook wel een hoger doel. ,,Als je door je buurman wordt aangesproken op je rijgedrag, valt dat niet altijd in goede aarde. Maar als je door je kind gecorrigeerd wordt, werkt dat veel positiever. Dat maakt je namelijk trots. Op deze manier willen we op een positieve manier aandacht voor de verkeersveiligheid vragen. Jaarlijks houden we in de regio oost zo’n 400 van dit soort acties. Dit is een fantastische reken- en verkeersles. Ze zijn aan het meten en met cijfers aan de slag. En kijk hoe enthousiast ze zijn.”

Te hard

Daarmee zegt ze niets teveel. Vooral het zelf met een lasergun de snelheid van automobilisten op de Laan van Zuidbroek meten, valt in de smaak. Rijden zij harder dan dertig, dan mogen de kinderen een rood bordje met de tekst ‘te hard’ laten zien. Als ze zich aan de snelheid houden een groen bord met ‘dank u’. 

Leerlinge Anouk de Vries houdt de score bij. ,,We hebben er al eentje van 43 gehad’’, vertelt ze. Er prijken ook wat lage dertigers op haar formulier, maar het gros houdt zich aan de snelheid. Of dat door de gele hesjes komt, is natuurlijk gissen. Zeker is wel dat door deze actie een groot aantal automobilisten met de neus op de feiten is gedrukt.

Bron: https://www.destentor.nl/apeldoorn/gele-hesjes-vragen-in-apeldoorn-op-l…