VVN Veilige Schoolomgeving

VVN Veilige Schoolomgeving

Bij het in- en uitgaan van basisscholen kan het heel druk zijn; veel auto’s waarmee kinderen worden gebracht en gehaald, fietsende en lopende kinderen, alles door elkaar op het zelfde moment. We willen allemaal dat de weg naar school zo veilig mogelijk is, maar toch wordt het vaak een onoverzichtelijke toestand. U kunt de omgeving aanpassen, maar we kunnen ook eerst kijken of het gedrag anders kan. Door kinderen minder vaak met de auto te brengen of verderop te parkeren kan het al een stuk veiliger worden. Maar hoe krijgt u ouders zover?

Speciaal voor scholen heeft VVN de enquête Veilige Schoolomgeving. Hiermee kan de school gemakkelijk zelf een korte enquête uitzetten over de verkeersveiligheid rond de school. Met de resultaten in de hand is het gemakkelijker om het gesprek met de ouders aan te gaan en afspraken te maken. Waarbij de mening van iedereen wordt meegenomen.

De enquête laat zien hoeveel ouders het eigenlijk onveilig vinden rond de school en waar dat volgens hen aan ligt. Ook laat hij zien hoeveel ouders bereid zijn om bijvoorbeeld een eindje verderop te parkeren. Het kan enorm helpen als een grote groep wil bijdragen! Dan willen anderen ook eerder meedoen. De enquête brengt ook in kaart hoeveel de auto wordt gebruikt om kinderen te halen en te brengen, op welke dagen en waarom. Dat kan allemaal helpen bij bewustwording en het vinden van een oplossing.

De school hoeft niet zelf met de uitslagen aan de slag. Leraren zijn immers al druk genoeg. Drie weken na de start van de enquête sturen wij een overzichtelijk overzicht met de uitslagen. Die kan naar de ouders worden gestuurd. En hij kan een mooie aanleiding zijn voor een bijeenkomst over de verkeersveiligheid rond de school.

Geïnteresseerd? Maak een melding van de onveilige verkeerssituatie rondom uw school en kom in contact met een VVN medewerker. Deze zal met u bespreken wat de juiste stappen zijn om in actie te komen.

  • schoolomgeving